Thursday, May 2, 2013

Karangan : Laporan Ekspedisi Mendaki Gunung

     Pada 5 April, 2102, Sekolah Kebangsaan Kompleks Gong Badak mengadakan ekspedisi mendaki gunung oleh Persatuan Pengakap dengan peserta seramai 30 orang murid dan 5 orang guru pengakap. Tujuan persatuan pengakap ialah ekspedisi mendaki gunung. Persatuan pengakap dalam perjalanan ke gunung di Kota Kinabalu, Sabah.
      Peserta persatuan pengakap bersiap sedia ke stesen bas dan suasana di dalam stesen agak sibuk kerana ramai orang yang sedang menunggu di stesen bas. Di stesen sentiasa sibuk dan bising kerana bunyi deruan enjin bas yang sangat kuat. Guru pengakap memberi sedikit taklimat kepada peserta ekspedisi tentang ciri-ciri keselamatan dan mengkaji tumbuhan-tumbuhan terdapat di gunung.
       Di sentiasa sibuk dipenuhi orang ramai yang sedang menunggu bas. Peserta persatuan pengakap berbincang hasil dapatan tentang tumbuhan seperti pokok-pokok herba yang belum pernah dijumpai. Seterusnya membincangkan tugasan seperti memasang khemah, menyediakan makanan dan mengkaji persekitaran yang terdapat di gunung.
        Persatuan pengakap menemui anak sungai, jenis tumbuh-tumbuhan dan persekitaran gunung-ganang yang indah semasa melakukan aktiviti tersebut. Di samping itu, peserta persatuan pengakap berbincang tetang hasil dapatan seperti hasil dari kajian dan meneruskan tugasan yang di beri oleh guru.
        Aktivti seterusnya, peserta persatuan pengakap melakukan aktiviti yang menyeronokkan seperti sukan permainan dapat menghilangkan rasa bosan dan aktiviti yang mencabar dapat menghilangkan fizikal mental dan daya fikiran. Persatuan pengakap mendengar penjelasan dari guru tentang dapatan kajian yang dikajikan. Persatuan pengakap menginap di sana 3 hari 2 malam. Selepas itu, persatuan pengakap membersihkan tapak yang di khemahkan terdahulu.
         Akhirnya, guru pengakap masing-masing membuat majlis penyampaian hadiah kepada peserta persatuan pengakap tersebut. Peserta tersebut berasa gembira dan teruja apabila menerima hadiah dari Pengetua Majlis Persatuan Pengakap. Sebelum itu, peserta tersebut harus berterima kasih tanda mengingati kejayaan. Setelah itu, peserta ahli pengakap di benarkan bertolak pulang ke rumah.

laporan disediakan oleh,                                                                            tarikh :

(tanda tangan)
nama
(Setiausaha Persatuan Pengakap)

1 comment: